TARİFLER
Çikolatalı Pasta Malzemeleri
- 4 adetyumurta
- 4 yemek kaşığıtoz şeker
- 1/2 su bardağıpudra şekeri
- 3 yemek kaşığıtereyağı (oda sıcaklığında bekletilmiş)
- 2 su bardağıun
- 3 yemek kaşığıkakao
- 1 paketkabartma tozu
Çikolatalı pasta kreması için:
- 3 su bardağısüt
- 100 gramçikolata(eritilmiş)
- 5 yemek kaşığıtoz şeker
- 4 yemek kaşığıkakao
- 2 yemek kaşığıun
- 2 yemek kaşığıbuğday nişastası
- 1 adetyumurta sarısı
- 3 yemek kaşığı tereyağı
Nasıl Yapılır
Pastanın kekini hazırlamak için; yumurtaların beyaz ve sarılarını ayırın. Yumurta beyazlarını toz şeker ilavesi ile kar haline gelene kadar çırpın.
Elenmiş un, kabartma tozu, pudra şekeri ve kakaoyu ayrı bir kapta harmanlayın.
Unlu karışımı, yumurta sarıları ile birlikte çırptıktan sonra yumurta beyazlarını ekleyin.
Tüm malzemeyi bir spatula yardımıyla alttan üstte doğru yavaş bir şekilde karıştırın.
Hazırladığınız kek karışımını, tabanını yağlı kağıt ile kapladığınız kelepçeli pasta kalıbına aktarın. Eşit kabarması için üzerini düzeltin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 20 dakika pişirin.
Pastanın kremasını hazırlamak için; süt, toz şeker, kakao, un, buğday nişastası ve yumurta sarısını bir tencereye aktarın.
Tüm malzemeyi bir çırpıcı yardımıyla karıştırdıktan sonra tencereyi ocağa alın. Sürekli karıştırarak kısık ateşte yaklaşık 10 dakika, krema kıvamını alana kadar pişirin.
Ocaktan aldığınız kremaya tereyağı ve eritilmiş çikolatayı ekleyin. Bir çırpıcı yardımıyla sürekli karıştırarak yağın erimesini ve kremanın pürüzsüz bir hal almasını sağlayın.
Pişen ve dinlenen keki kalıbından dikkatli bir şekilde çıkartın. Tırtıklı bir bıçak ya da pasta katı dilimleyici ile ortadan ikiye kesin.
Servis tabağına aldığınız pasta tabanı üzerine hazırladığınız çikolata harcının yarısını sürün. Üzerine diğer pasta katını kapatın.
Pastanın üzerini kalan krema ile kapladıktan sonra buzdolabında yarım saat kadar soğutun. Dilimledikten sonra servis edin. Sevdiklerinizle paylaşın.
Servis Önerisi
Arzuya göre; kekin yan taraflarını da krema ile kaplayabilir, üzerini meyve parçaları ile süsleyebilirsiniz.
Püf Noktası
Pandispanyayı, içini çekmesi ve keserken hamur olmaması için en az 1 saat kadar bekletin.
Su Böreği
Malzemeler
- 5 su bardağıun
- 4 adetyumurta
- 2/3 su bardağısu
- 200 gramtereyağı
- 1/2 tatlı kaşığıtuz
- 1,5 litresıcak su
- 1/2 tatlı kaşığıtuz
- 1 yemek kaşığızeytinyağı
- 1 yemek kaşığıtereyağı
- 1 çay bardağızeytinyağı
- 600 grambeyaz peynir
- 1 demetmaydanoz
Hamuru için:
Haşlamak için:
Hamurları ve fırın tepsisini yağlamak için:
İç harcı için:
Püf Noktası
Hamurları, parçalanmaması için çok fazla karıştırmadan yeteri kadar haşlamaya özen gösterin.
Pişirme Önerisi
Oklava ile açıp haşladığınız hamurlar fırında da pişmeye devam edeceğinden kabarık ve kat kat ayrılan bir börek hazırlamış olacaksınız.Böreğin aromasının yoğun olması için; 1 çay bardağı zeytinyağı yerine aynı oranda eritilmiş tereyağı ile hamur katlarını yağlayabilirsiniz.
Nasıl Yapılır?
Unu oval bir karıştırma kabına eleyerek alın. Tuzu ekleyin. Unun ortasını elinizle havuz gibi açın. Yumurtayı katıp, kenarlardan başlayarak un ve yumurtayı birbirine yedirin.
Hamurun toparlanması için azar azar 2/3 su bardağı suyu ekleyin. Yavaş yavaş toparlanan hamuru, mutfak tezgahınızın üzerine alın. Avuç içinizle bastırarak sertleşip iyice özleşene kadar hamuru yoğurmaya devam edin.
Hazırladığınız hamuru 10 eşit parçaya ayırın. Mutfak tezgahınızın üzerini unlayın. Hamur bezelerinin iki tanesini kullanacağınız fırın tepsisinin boyutundan biraz daha büyük olacak şekilde oklava yardımıyla incecik açın.
Kalan sekiz adet hamur bezesini, fırın tepsinizin büyüklüğü ile doğru orantılı olarak açtığınız diğer iki adet hamur parçasına oranla biraz daha kalın olacak şekilde oklavayla açın.
Açtığınız hamurları haşlamak için; derin bir tencereye sıcak su, tuz ve zeytinyağını aktarın.
Kaynayan suya açtığınız hamurları birer birer ilave edin. Sürekli kontrol edip bir kevgir yardımıyla parçalanmaması için yavaşça çevirerek yumuşayana kadar haşlayın. Haşladığınız hamurları tel bir süzgecin üzerine alın ve sularının süzülmesini sağlayın.
Böreğin iç harcı için; maydanozu incecik kıyın. Beyaz peyniri sertliğine göre rendeleyin ya da bir çatal yardımıyla ezin. Kıyılmış maydanozla birlikte harmanlayın.
Fırın tepsisini tereyağı ile yağlayın. Fırın tepsinizden daha büyük bir şekilde açtığınız hamur parçalarının bir tanesini tepsinin tabanına yayın. Üzerini 1 çay bardağı zeytinyağının bir kısmı ile yağlayın.
Hazırladığınız peynirli iç harçtan üzerine serpiştirin. Fırın tepsinizin boyutuyla doğru orantılı bir şekilde açtığınız 8 adet hamur parçasını aralarını yağlayıp peynirli iç harç koyarak bu şekilde üst üste dizin. En altta kalan hamur parçasının fazla kısımlarını içe doğru katlayın.
Fırın tepsinizin boyutundan daha büyük bir şekilde açtığınız bir diğer haşlanmış hamur parçasını tepsinin en üst kısmına yerleştirin. Dışarıda kalan kısımlarını elinizle tepsinin tabanına doğru ittirin. Üzerini kalan zeytinyağı ile yağlayın.
Su böreğini, önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 60 dakika pişirin. Oda ısısında içini çekmesi için 10-15 dakika kadar beklettiğiniz böreği dilimledikten sonra servis edin. Sevdiklerinizle paylaşın.
Zeytinyağlı Sarma
Malzemeler
- 300 gramasma yaprağı
- 1 adetlimon
- 4 yemek kaşığızeytinyağı
- 1 su bardağısıcak su
- 6 yemek kaşığızeytinyağı
- 3 adet orta boykuru soğan
- 1,5 su bardağıpirinç
- 1 su bardağısıcak su
- 1 yemek kaşığıdolmalık fıstık
- 1 yemek kaşığıkuş üzümü
- 1 çay kaşığıkarabiber
- 1 çay kaşığıyenibahar
- 1/2 çay kaşığıtarçın
- 1 adetkesme şeker
- 1 çay kaşığıtuz
İç harcı için:
Püf Noktası
Mümkünse; mevsiminde, az damarlı, taze asma yaprağı kullanın.Salamura yaprak kullanıyorsanız; tuzunun gitmesi için bol suda yıkayın. Kaynar suda 2- 3 dakika haşladıktan sonra durulayıp kullanın.Sarmaları sararken olabildiğince küçük ve sıkı sarılmasına özen gösterin.Kuş üzümlerini kumunun gitmesi için; bol suda bekletip, duruladıktan sonra kullanın.
Pişirme Önerisi
Yemeği pişirirken üzerine porselen tabak kapatarak buharlı bir şekilde düzgünce pişmesine yardımcı olursunuz.
Nasıl Yapılır?
Sarmanın iç harcını hazırlamak için; kuru soğanları küçük küpler halinde doğrayın. Zeytinyağını geniş tabanlı bir tencerede kızdırın. Soğanları renk alana kadar kavurun.
Ilık suda 5 dakika kadar bekletip suyunu süzdürdüğünüz pirinçleri soğanlarla birlikte, pirinçler şeffaf bir görünüm kazanana kadar kısık ateşte kavurun.
Ardından sırasıyla; dolmalık fıstık, kuş üzümü, karabiber, yenibahar, tarçın, kesme şeker ve tuzu ekleyin. Sıcak suyu ilave edin ve iç harcı kısık ateşte 5 dakika kadar pişirdikten sonra ocaktan alın.
Salamura asma yapraklarını bir servis tabağına damarlı kısımları üstte kalacak şekilde açın. Her bir yaprağın orta kısmına; hazırlayıp, ılıttığınız iç harçtan birer tatlı kaşığı kadar paylaştırın.
Kenar kısımlarını içe alıp, geniş kısmından uç kısmına doğru ilerleyerek tüm yaprakları sıkı bir şekilde sarın.
Sarma tenceresinin tabanını birkaç adet asma yaprağı ile kaplayın. Hazırladığınız sarmaları, sıra halinde, yan yana dizin. Limonu halka halka dilimledikten sonra sarmaların üzerine yerleştirin.
Sıcak suyu ve zeytinyağını sarmaların üzerine gezdirin. Pişme esnasında açılmamaları için; üzerlerine düz bir servis tabağı kapatın.
Hazırladığınız sarmaları, kısık ateşte yaklaşık 35 dakika pişirin. Arzuya göre; ılık ya da soğuk olarak servis edin. Sevdiklerinizle paylaşın.
Servis Önerisi
Limon dilimleri, dereotu ve yoğurt ile birlikte servis edin.
Kakaolu Cupcake
Malzemeler
- 2 adetyumurta
- 1 su bardağıtoz şeker
- 1/2 çay bardağıayçiçek yağı
- 1/2 su bardağısüt
- 1,5 su bardağıun
- 3 yemek kaşığıkakao
- 1 adetrendelenmiş limon kabuğu(arzuya göre)
- 1 paketvanilya
- 1 paketkabartma tozu
- 1 su bardağıçiğ krema
- 1 pakettoz krem şanti
- 90 grambitter çikolata
- 4 yemek kaşığıpudra şekeri
Kreması için:
Püf Noktası
Cupcakeleri, fırından çıktıktan sonra çökmemesi için yumurta ve toz şeker karışımını uzun süre çırpmaya, elenmiş un ve kabartma tozu kullanmaya dikkat edin.
Nasıl Yapılır?
Kıvam alması için öncelikle krema karışımını hazırlayın. Çiğ kremayı, küçük bir sos tenceresinde kısık ateşte kaynatın. Kaynamaya başlayan kremayı ocaktan alın.
Küçük parçalar halinde kestiğiniz bitter çikolatayı, kremaya ekleyin ve karıştırarak kendi sıcaklığında erimesini sağlayın.
Oda sıcaklığında ılınan eritilmiş çikolata karışımına toz krem şantiyi ve pudra şekerini ilave edin. Bir mikser yardımıyla hızlı devirde çırptığınız krema karışımını buzdolabında 1 saat kadar soğutun.
Yumurtalar ve toz şekeri derin bir karıştırma kabına alın. Mikser yardımıyla, yüksek devirde krema haline gelene kadar çırpın.
Ayçiçek yağı, süt, vanilya ve rendelenmiş limon kabuğunu da ekledikten sonra karıştırma işlemini sürdürün.
Kakao, elenmiş un ve kabartma tozu ekledikten sonra karışımı tahta bir kaşık yardımıyla hızlıca karıştırın.
İçlerine kağıtlar yerleştirdiğiniz muffin kalıplarına hazırladığınız cupcake harcından üçer yemek kaşığı kadar doldurun.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dakika pişirin. Fırından çıkardığınız cupcakeleri oda sıcaklığında 5 dakika kadar bekletin.
Kıvam alan krema karışımını sıkma torbasına alın. Arzu ettiğiniz uç kısmını kullanarak cupcakelerin üzerini hazırladığınız krema ile kaplayın.
Arzuya göre renkli şekerler ya da çikolata parçaları ile süsledikten sonra servis yapın. Sevdiklerinizle gurur içinde paylaşın
Mayalı Poğaça
Malzemeler
- 1/2 su bardağıılık su
- 1,5 su bardağıılık süt
- 1/2 paket yaş maya (21 gram)
- 1,5 yemek kaşığıtoz şeker
- 1/2 su bardağı ayçiçek yağı
- 1 adet yumurta
- 1 tepeleme çay kaşığı tuz
- 3,5 su bardağı un
- 1 adetyumurta sarısı
- 1 yemek kaşığıayçiçek yağı
- 4 daldereotu (arzuya göre)
Üzeri için:
Püf Noktası
Hazırladığınız poğaçaların büyüklüklerine göre adet sayısı değişiklik gösterebilir.Hamuru mayalandırma sürelerine dikkat edin, ılık olması gereken malzemeler dışında kullandığınız tüm malzemelerin oda sıcaklığında olmasına dikkat edin.Unu yavaş yavaş ekleyip hamuru yoğurma işlemini sürdürün. Kullandığınız un oranı 1/2 su bardağı kadar artış gösterebilir.
Pişirme Önerisi
Bayatlamayan, mayalı poğaçayı peynir, patates gibi arzu ettiğiniz iç harçlarıyla da hazırlayabilirsiniz.
Nasıl Yapılır?
Ilık su ve sütü geniş bir karıştırma kabına alın. Yaş maya ve toz şekeri ekleyip karıştırdıktan sonra mayanın aktive olması için 5 dakika kadar bekletin.
Maya tamamen eridikten sonra ayçiçek yağı, yumurta ve tuzu katın. Tüm malzemeyi elinizle karıştırın.
Elenmiş unu, azar azar ekleyip hamuru toparlanana kadar yoğurmaya başlayın.
Yumuşak ve yapışmayacak bir kıvamda bir hamur elde ettiğiniz zaman üzerini nemli bir bezle kapatıp 40-45 dakika kadar oda ısısında dinlendirin.
Mayalanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar kopartıp avuç içinizde yuvarlayarak şekil verin.
Tepsiye aralıklı olarak dizdiğiniz mayalı hamurların üzerine sıvı yağla çırpılmış yumurta sarısı sürün. Tepsi mayası olarak da bilinen son mayalandırma işlemi için 10-15 dakika kadar bekletin.
Arzuya göre üzerlerine ince kıyılmış dereotu serpiştirdikten sonra önceden ısıtılmış 180 derecede 25-30 dakika pişirin. Ekmek yerine geçecek puf puf kabarmış mayalı poğaçalarınız hazır.
Damla Çikolatalı Kurabiye
Malzemeler
- 75 gramtereyağı
- 1 adetyumurta
- 100 gram pudra şekeri
- 1/2 çay kaşığı tuz
- 1 su bardağı damla çikolata
- 300 gram un
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
Püf Noktası
Kullandığınız unun yoğunluğuna göre tarifteki oranı ½ su bardağı oranında azaltıp, arttırabilirsiniz.Katı malzemeleri eledikten sonra kullanın, kurabiye hamuruna elinizle çok fazla yoğurmadan kısa sürede şekil verin.
Nasıl Yapılır?
Oda ısısında beklettiğiniz tereyağını, mikser yardımıyla krema haline getirin.
Yumurta, pudra şekeri ve tuzu ekledikten sonra karıştırma işlemini sürdürün.
Elenmiş un, kabartma tozu ve vanilyayı katın. Elinizin ısısı ile tereyağının çabuk bir şekilde erimemesi için tahta bir kaşık yardımıyla hamuru kıvam alana kadar karıştırın.
Damla çikolataları ekledikten sonra her tarafına eşit olarak yayılması için karıştırma işlemini hızlıca sürdürün.
Hazırladığınız kurabiye hamurunu, üzerini streç bir film ile kapladıktan sonra buzdolabında 20 dakika kadar bekletin.
Soğuyan ve kıvam alan kurabiye hamurundan cevizden daha küçük parçalar kopartın ve elinizle hızlıca şekil verin.
Kurabiyeleri, tabanını yağlı kağıt ile kapladığınız fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin.
Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 15 dakika hafif bir renk alana kadar pişirin.
Fırın içinde 5 dakika kadar beklettikten sonra ılık olarak servis edin. Gece yarısı atıştırması olarak sütün yanında sevdiklerinizle paylaşın.
Pizza
Malzemeler
- 1 su bardağısüt
- 1 tatlı kaşığıtoz şeker
- 1 pakettoz maya
- 1 kahve fincanısıvı yağ
- 2 çay kaşığıtuz
- 3 su bardağıun
- 3 adetrendelenmiş domates
- 1 tatlı kaşığısalça
- 1 tatlı kaşığışeker
- 1/4 su bardağızeytinyağı
Hamuru için:
Sosu için:
Pişirme Önerisi
Dilediğiniz malzemeyi ekleyerek pizzanızı hazırlayabilirsiniz. Biz tercihimizi lezzetli ve en ideal şeklinin sosis salam, mısır ve zeytinden yana kullandık.
Nasıl Yapılır?
Tüm hamur malzemelerini bir kabın içine alın. Güzelce yoğurun.
Yoğurduğumuz hamuru kabarması için yaklaşık yarım saat bekletin.
Sos malzemelerini de bir sos tenceresinin içine alın. Sosunuzu hazırlayın.
Sosumuzu hazırladıktan sonra soğuması için bekleyin.
Kabaran hamurumuzu bir tepsiye iyice elimizle yayın.
Üzerine soğumuş sosumuzu yayın.
Üzerine hazırlamış olduğumuz isteğe göre kullanılan pizza malzemelerimizi serpiştirin.
Kenarlarınında lezzetli olması için malzemenin kenarlara seyrek gelmemesine dikkat edin.
180 derecelik fırında yarım saat pişirin. Pişmesine 5 dakika kala üzerine kaşar rendeleyin. Kaşar peynirleri eriyince çıkarın ve afiyetle yiyin.
Baklava
Malzemeler
- 5 su bardağıun
- 3 adetyumurta
- 1 su bardağısüt
- 1 su bardağıayçiçek yağı
- 1 paketkabartma tozu
- 1 tatlı kaşığısirke
- 1/2 çay kaşığıtuz
- 1,5 su bardağımısır nişastası
- 250 grameritilmiş tereyağı
- 3 su bardağıince çekilmiş ceviz içi
- 3,5 su bardağıtoz şeker
- 3,5 su bardağısu
- 1/2 tatlı kaşığıtaze sıkılmış limon suyu
- 1/2 su bardağıtoz antep fıstığı
Yufkaları açmak ve ara katları için:
Şerbeti için:
Servisi için:
Püf Noktası
Hamur bezelerini 5'erli, 10'arlı ya da tek tek ince birer yufka halini alana kadar oklava yardımıyla açın.
Pişirme Önerisi
Ceviz içi yerine toz Antep fıstığı kullanarak da baklavayı hazırlayabilirsiniz.
Nasıl Yapılır?
Unu derin bir karıştırma kabına aktarın. Unun orta kısmını parmak uçlarınızla havuz gibi açın. Yumurta, süt, ayçiçek yağı, kabartma tozu, sirke ve tuzu ekleyin.
Tüm malzemeyi yavaş yavaş karıştırıp una yedirerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. Hamuru, üzerine nemli bir bez kapatarak 1 saat kadar oda sıcaklığında dinlendirin.
Dinlenen hamuru, yirmi eşit parçaya ayırdıktan sonra mermer bir tezgah üzerinde yuvarlayın. Unladığınız tezgah üzerinde her bir hamur bezesini bir tabak büyüklüğünde açın.
Aralarına mısır nişastası serpiştirerek açtığınız hamurları üst üste diztikten sonra bir oklava yardımıyla incecik açmaya devam edin.
Yufka katlarının aralarını yağlamak için tereyağını küçük bir tencerede kısık ateşte eritin.
Fırın tepsinizin tabanını eritilmiş tereyağı ile yağlayın. Açtığınız yufkaların en düzgünlerinden iki tanesini baklavanın alt ve üst katı içi ayırın.
Yufkaların on adetini aralarını tereyağıyla yağlayıp, fırın tepsisinde üst üste dizin. İnce çekilmiş ceviz içini baklavanın orta katına eşit olarak serpiştirin.
Kalan yufkaları, aynı şekilde aralarını tereyağı ile yağlayarak üst üste dizin ve baklavayı bu şekilde oluşturmaya devam edin. Yufkaların kenar kısımlarını keskin bir bıçak ucu yardımıyla tepsinin alt tarafına doğru ittirin.
Baklavayı, dikdörtgen ya da verev şeklinde olmak üzere dilimleyin. Kalan eritilmiş tereyağını bir yumurta fırçası yardımıyla baklavanın üzerine sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıp yufka katları tek tek açılana kadar yaklaşık 50 dakika pişirin.
Baklavanın şerbetini hazırlamak için; toz şekeri, suyla derin bir tencerede karıştırdıktan sonra orta ateşte yaklaşık 25 dakika kadar kaynatın. Kaynayan şerbete limon suyunu ilave ettikten sonra ocaktan alın.
Fırından çıkarttığınız sıcak baklavanın üzerine bir kepçe yardımıyla sıcak şerbeti azar azar ilave ederek içine çekmesini bekleyin. Şerbetini çeken baklavayı, dilim dilim arzuya göre üzerine toz Antep fıstığı serpiştirip servis edin.